Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/cobusinzijnfokus.nl/public_html/wp-content/themes/Divi 2/functions.php on line 5806

De oproep was nog niet gedaan op de televisie of Cobus werd bestookt met telefoontjes en e-mails, om mijn verhaal in te sturen. ‘Lola zoekt Brood’ een vierdelige speurtocht bij de AVRO, van dochter Lola Brood naar haar vader; Herman. Lola was speciaal opzoek naar tekeningen en schilderijen met een verhaal.

Twintig jaar geleden is Herman Brood bij mijn ouders thuis geweest omdat hij vijftien schilderijen ter beschikking had gesteld, die wij mochten doorverkopen voor 1.500,– gulden per stuk, voor een duikvakantie van zes mensen met een dwarslaesie plus begeleiding op Aruba.
Het werd een hilarische middag; met een fotograaf van een krant, die uren op Herman had zitten wachten, aangezien hij voor de etalage in de Beethovenstraat in slaap was gevallen, een verbouwde Brood badkamer van mijn ouders, een boel whisky en zijn smerige hond Iggy. Uiteindelijk hield Herman woord en maakte hij de beloofde vijftien schilderijen, waardoor wij, een fantastische tijd op Aruba hebben gehad, als: The First Aruba Sea Wheelers.

Deze beknopte versie van mijn ontmoeting zorgde er dus voor dat ik, aangezet door familie en vrienden, mijn verhaal instuurde naar de AVRO. Iedereen wist het met zekerheid, dit verhaal zou de uitsmijter worden van de laatste aflevering van: Lola zoekt Brood. Ik zou samen met Lola een triomftocht maken langs de diverse populaire televisieprogramma’s en ik zou de laatste tafelheer zijn van dit seizoen van Matthijs van Nieuwkerk in DWD-DooRRRRRR.

Precies zoals verwacht kreeg ik enkele weken, na inzending van mijn Broodbrief een telefoontje van Nancy, productieassistente van IDTV, met de mededeling dat ik was uitgenodigd, om met mijn verhaal en schilderij, op zondagmiddag 5 juni naar Loods 6, bij het IJ in Amsterdam te komen. Daar zou mijn verhaal worden opgenomen en mijn Brood schilderij te zien zijn van 4 t/m 24 juli op een grote expositie met werk van Brood.

Aangezien Cobus de roem al snel naar het hoofd was gestegen, nam ik mijn eigen twee Bombitas mee naar de opnames. Een binnenkomst met vrouwelijk schoon, aan mijn zijde (Herman deed niet anders) maakt natuurlijk meteen indruk in deze glamour wereld. Verder hoopten de dames zelf ook op wat airtime, dus de TV-date was snel gemaakt. En zo vertrok Cobus op zondagmiddag met mijn eigen Bombitas naar Loods 6.

Loods 6 ligt aan een beetje troosteloze plek op het KNSM eiland en is nu niet wat je noemt: Hollywood aan het IJ. Dat werd er niet beter op bij binnenkomst. Wij betraden een hele grote kale loods met links en rechts tegen de muur kunstwerken van Herman, van voorgangers met schijnbaar ook een leuk verhaal, waar de opnames al van hadden plaatsgevonden.
Mijn Bombitas zag ik teleurgesteld om zich heen kijken. Dit leek totaal niet op de stijlvolle ontvangst waar wij op hadden gerekend. Geen rode loper, geen champagne en geen kaviaar. Zelfs geen Frank Awick van AT5, die ons hijgerig om commentaar vroeg. Nee, helemaal niets. Op een opnameteam (camera- en geluidsman) na, die bezig waren met een man, met ook een kleinood van Brood in zijn bezit, voor eeuwig op camera vast te leggen.
Plotseling kwam er een productietutje achter een deur vandaan, die zich voorstelde als Nancy, van het programma: Lola zoekt Brood. Ik en mijn Bombitas werden van harte welkom geheten en of wij koffie met cake lusten. Dus, stonden wij even later in een kille loods aan de koffie, uit een plastik beker en kleffe cake. Niets geen champagne of Hollywood.

Terwijl mijn meegebrachte schilderij voorzichtig werd uitgepakt, vertelde Nancy wat precies de bedoeling was die middag. Eerst zou er een camerashot van mij worden genomen in het midden van de loods. Het enige wat ik moest doen, was stil in het zwarte gat van de camera kijken. Daarna moest ik in vijf regels vertellen wat het schilderij voor mij betekent. In vijf regels mijn verhaal?! Dat leek mij onmogelijk. Maar aangezien mijn item maar vijftien seconden mocht duren, zat er niets anders op dan een hele summiere versie te vertellen.

Eerst vijf minuten stilzitten. Nou dat kon ik wel. Een beetje strak in de camera kijken ging mij ook best goed af. Niets leek een geweldig camerashot in één take, meer in de weg te staan, tot een van mijn Bombitas, dit beeld even wilde vastleggen op camera voor later en er een beetje doorheen ging staan flitsen, uit een soort protest van deze, tot nu toe tegenvallend verlopen middag. Meteen kwam het hele productieteam in opstand; Foto’s oké, maar geen geflits.
Na dit intermezzo moest ik alleen nog even schuin wegrijden en stond het beeldmateriaal erop.

Nu nog even mijn verhaal opnemen, dat later onder mijn beeldmateriaal gemonteerd zou worden. Dit gebeurde in een andere ruimte. Ook nu verscheen er ineens een productietutje, zij was schijnbaar van het geluid en nam mij mee naar een lang smal gangetje, waar mij rolstoel net tussenpaste. Ja, er moet bezuinigd worden bij de omroep. Nu, bij de AVRO zijn ze alvast begonnen.
De vijf zinnen stonden er in een keer op. Ik deed er langer over om mijn rolstoel weer fatsoenlijk uit de gang te manoeuvreren.

In de loods stonden mijn Bombitas keurig op mij te wachten. Het productietutje bracht ons nu naar een soort kast waar een tafel met stoelen stond, waar de verzekerings- en bruikleenpapieren moesten worden getekend, in verband met de tentoonstelling in juli, waar mijn kunstwerk komt te hangen. Terwijl wij de papieren nakeken op de kleine lettertjes, vroeg ik mij af waar is Lola? .

Gelukkig bracht Nancy uitkomst. Lola was er nu natuurlijk(?) niet, maar op 2 juli was er een grootse opening, nu natuurlijk wel met Frank Awick, van de Herman Brood tentoonstelling in Loods 6. Natuurlijk waren Lola en haar moeder Xandra daar wel bij en zou ik hen als eregast zeker ontmoeten. 2 juli; dan ben ik op vakantie. Ook dat nog.

Teleurgesteld reed ik met mijn Bombitas, terug naar huis. Onderweg zijn wij gestopt in IJburg, en hebben daar de tegenvallende TV-middag met de nodige wijntjes weggedronken.

Zo kwam er alweer een einde aan Cobus en zijn Bombitas.

Wordt vervolgd…

Lola zoekt Brood is vanaf vrijdag 17 juni vier weken te zien bij de AVRO vanaf half negen op Nederland 3.
Expositie Herman Brood te zien in Loods 6, KNSM Laan 143 Amsterdam, van 4 t/m 24 juli.