Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/cobusinzijnfokus.nl/public_html/wp-content/themes/Divi 2/functions.php on line 5806

Op het moment dat bij de vaste fans van Ajax de nieuwe aanvraag voor een seizoenkaart voor het komende voetbalseizoen in de brievenbus viel, ploeterde Ajax tegen FC. Twente zo opzichtig, dat je bijna medelijden kreeg met deze voormalige godenzonen.
Gelukkig bleek de marketingafdeling van Ajax beter in vorm. In de enveloppe, waarin de aanvraag voor mijn nieuwe seizoenkaart zat, had Ajax een kleine attentie bijgesloten, waarmee zij schijnbaar hoopten dat de supporters in één klap dit dramatische seizoen zouden vergeten.

In de enveloppe bevond zich een miniposter met een juichende, onthoofde, Ajax speler met rugnummer 10 en daarboven stond de naam van de seizoenkaarthouder, in dit geval Verhoeven, gedrukt. Cobus was onder de indruk van de marketingjongens van Ajax. Ten eerste was deze ‘op naam’ actie heel leuk bedacht en ten tweede was het een hele prestatie om een foto te vinden van een juichende nummer tien dit seizoen, dat was namelijk het rugnummer van de Spanjaard Luque en die heeft volgens mij drie wedstrijden gespeeld in het eerste van Ajax. Ajax zou afgelopen seizoen toch niet meer geïnvesteerd hebben in PR afdeling dan in de selectie?
Als dat wel zo is begrijp ik precies hoe het komt dat er zoveel rotzooi rondloopt op het veld in de Arena.Door mijn verplichte bedrust heb ik Ajax afgelopen jaar slechts twee keer live in de Arena aan het werk gezien. De competitiewedstrijd tegen VVV, waar Luque zowaar twee keer scoorde en daar zo van schrok dat hij meteen zijn hamstring blesseerde en vervangen moest worden, waarna wij hem, op een knokincident met medespeler Suarez tegen Feyenoord na, nooit meer hebben teruggezien. De tweede wedstrijd die ik zag was tegen Dinamo Zagreb voor een plaats in de tweede ronde van de UEFA cup. Ajax werd compleet weggespeeld door de Kroaten en de Amsterdammers mochten blij zijn dat Zagreb maar één keer wist te scoren, waarna er een verlening volgde, omdat Ajax de wedstrijd in Zagreb ook met 1-0 had gewonnen. De verlenging was amper begonnen of Dinamo Zagreb sloeg twee keer toe en voordat wij het goed en wel in de gaten hadden stond het 3-0 voor de bezoekers. Ik heb nog nooit zo snel de Arena zien leegstromen terwijl er nog werd gevoetbald. Het publiek, dat gratis deze wedstrijd mocht bijwonen omdat Ajax voor de tweede achtereen volgende keer de voorronde van de Champions League niet had overleeft, liet duidelijk blijken dat zij het helemaal hadden gehad met dit Ajax en wisten niet hoe snel zij de dichtstbijzijnde kroeg op moesten zoeken om zich daar vol te gooien met bier en hun verdriet weg te drinken. De tweede helft van de verlenging speelde Ajax dus voor een bijna leeg stadion. Aangezien mijn vriend de Bakker weigerde op te stappen, hij vond dat de gifbeker helemaal leeggedronken moest worden, waren hij, Aal, Pluis en ik getuigen van een kleine opleving van Klaas Jan Huntelaar, die uit het niets twee keer scoorde en de eindstand hiermee op 3-2 bracht en dat betekende dat er in oktober al een einde was gekomen aan de Europese beker aspiraties van Ajax.

Vanaf dat moment ging het allemaal razendsnel bij Ajax. De Tweedehans Autoverkoper stapte op omdat hij assistent trainer bij het Engelse Chelsea kon worden en onze nieuwe trainer werd uit het niets doorgeschoven van de jeugdopleiding naar het eerste elftal; vanaf nu zou De Zeeuw Met Het Bloempotkapsel, het seizoen gaan afmaken. Verder kwam de commissie Coronel met een vernietigend rapport over de interne organisatie van Ajax. Zowel voorzitter Jaakke, financieel directeur Fontein en technisch directeur Van Geel trokken hun conclusies naar aanleiding van dit rapport en stapten op. Johan Cruijff werd binnengehaald als de nieuwe verlosser, maar legde zijn functie technisch adviseur na een week al weer neer, na de eerste de beste onenigheid over de jeugdopleiding met zijn vriend Marco van Basten, die volgend seizoen de nieuwe trainer van Ajax wordt.

Cobus zag ondertussen vanuit mijn bed, via de televisie, Ajax verder ploeteren. Ajax ploeterde van tegenstander naar tegenstander en verloor van ploegen die een aantal jaren geleden zonder moeite met een nulletje of zes naar huis werden gestuurd en dus ging de schaal voor de vierde keer oprij naar Eindhoven, waar tijdens de huldiging, onder aanvoering van PSV speler Affelay, nog maar eens het: “Helemaal niets in Amsterdam” luidkeels door tienduizenden PSV supporters werd meegezongen en dat deed pijn. Wat ook pijn deed was de acteur Frank Lammers, die als supporter van PSV, iedere keer als hij in ‘De wereld draait door’ zat en dat was dit seizoen nog al regelmatig, alle kans van Matthijs van Nieuwkerk kreeg om Ajax belachelijk te maken. Ik moet Frank Lammers dit jaar niet in het theater tegenkomen, aangezien ik dan niet kan beloven dat ik dan voor mijzelf in kan staan. Ik ben dus een grote voorstander van een Frank Lammers Theaterboycot volgend seizoen. Nu maar hopen dat mijn actie meer succes heeft dan de “Nina China” actie van Erik van Muiswinkel.

Afgelopen zondag konden wij voor het laatst zien hoe ver Ajax dit seizoen is afgegleden onder leiding van De Zeeuw Met Het Bloempotkapsel. In een volle Arena moest Ajax een 2-1 achterstand goedmaken tegen FC Twente om een plaats te behalen in de voorronde van de Champions League.

Tegen beter weten in waren wij er maar weer eens voor gaan zitten. Mijn broer Pluisje had zijn beamer meegenomen zodat wij ‘onze jongens’ levensgroot aan het werk konden zien. De Bakker en Aal, nog na genietend van hun kater, opgelopen die avond ervoor in de Amstelveense horecatopper Silversant, hadden er ook alle vertrouwen, in waardoor de sfeer in huize Cobus opperbest was. Tot de wedstrijd begon. Ajax kwam er niet aan te pas en FC Twente kreeg nog de beste kansen om de wedstrijd al vroegtijdig te beslissen. Cobus schrok wederom van het niveau van sommige Ajacieden. Jeugdspeler Sarpong (Is onze duurste speler Luque, zo slecht dat hij alleen nog maar onthoofd op een poster mag staan met mijn naam op zijn rug, dat hij plaats moet maken voor de zwak spelende Sarpong?) kwam er niet aan te pas, Gabri liet het samen met Perez op het middenveld afweten en ook de jaren bij Davids beginnen echt te tellen. Voorin heeft Huntelaar een vorm crisis (lekker handig, precies voor het EK) en is Suarez nog te wisselvallig. Het grootste probleem heeft Ajax achterin. Al speelden Heitinga en Lindgren uitstekend tegen Twente. Helaas gaat Heitinga Ajax verlaten en is Lindgren meer een middenvelder dan een verdediger. Waar ik nog het meest van schrok was het niveau van onze rechtsback Bruno Silva. Deze oud speler van FC Groningen, was tijdens de winterstop met veel tamtam binnengehaald, maar kreeg afgelopen zondag voetballes van de linksbuiten van FC Twente; Elia. Zelden heb ik een speler van Ajax zo gedold zien worden door een tegenstander als Silva tegen FC Twente. Kortom er is genoeg werk aan de winkel voor Marco van Basten. Hij is trouwens voortvarend begonnen bij Ajax. Onze nieuwe trainer heeft namelijk onze superverdediger Jurgen Colin weten te behouden voor Ajax en dat is geen grap.

Op de poster, met mijn naam, staat rechtsonder in het wit gedrukt: “Ik ben Ajacied”. Zolang B-spelers als Colin en Silva volgend jaar weer een Ajax shirt mogen aantrekken ben ik even geen Ajacied meer. Toch heb ik mijn seizoenkaart gewoon weer met een jaar verlengd, omdat ik mijn club niet in de steek kan laten en ik PSV en Frank Lammers geen vijfde titel op rij gun en dus zit er niet anders op dan de spelers maar naar de titel te schreeuwen, misschien dat het helpt.

Wordt vervolgd…