Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/cobusinzijnfokus.nl/public_html/wp-content/themes/Divi 2/functions.php on line 5806

cobus in zijn fokus

Acht jaar Fokuswonen zit erop. Acht jaren die omgevlogen zijn, mede door de Cobus avonturen die ik heb beschreven op mijn weblog en nu eindelijk gebundeld worden in mijn boek ‘Cobus in zijn Fokus’. Binnenkort te bestellen bij www.boekscout.nl en in de boekhandel. Natuurlijk stopt Cobus niet. Ik ga gewoon door waar ik ben gebleven en blijf mijn avonturen, via deze vernieuwde website, naar jullie toesturen.

Het wonen op de Weteringsbrugmolen in Amstelveen onder de hoede van Fokus bevalt nog steeds uitstekend. Ik blijf erbij dat het wonen in een Fokus-woning ideaal is voor mensen met een zware lichamelijke functiebeperking en ik kan het iedereen, die het gedoe met het PGB zat is, van harte aanbevelen. Januari is voor Cobus opnieuw slecht begonnen. Er lijkt geen einde te komen aan de slecht nieuws Cobussen, maar helaas is het even niet anders.

Cobus ligt nog steeds plat omdat mijn decubiteswond maar niet wil genezen. Al mijn artsen zijn het erover eens dat opnieuw opereren de beste optie is en dat gaat ook op 6 maart gebeuren, opnieuw in het AMC. Gelukkig vindt mijn plastisch chirurg het goed dat ik een aantal uurtjes per dag ga zitten, omdat het eeuwige liggen ook niet goed is voor een mens en ik echt wel uitgekeken ben op mijn slaapkamer. Het zitten gaat bovenverwachting en dus probeer ik een aantal dagen in de week wat zituurtjes te pakken en dat bevalt prima.

Januari was trouwens in alle opzichten een opwindende maand. Allereerst werd Amsterdam opgeschrikt door de dreigende sluiting van de halve roze buurt, met als dieptepunt, of is hoogtepunt in dit geval een beter woord, de sluiting van Yab-Yum, Casa Rosso en de Bananenbar, waar moeten de mannen nu hun vrijgezellenfeesten vieren? Verder verloor Ajax in januari van drie degradatiekandidaten en van hun grootste concurrent PSV, opnieuw weg kampioenschap en dus deed Martin van Geel maar weer eens een paniek aankoop in de vorm van de bejaarde Ghanees Kuffour, al een half jaar bankzitter bij het Italiaanse Livorno. Wat ook opviel in januari was de staking van de politieagenten, hun loon blijkt veel te laag, en verder bleken de grappig geachte Clinic Clowns ineens doodsangsten op te wekken bij hun patientjes in het ziekenhuis. Over deze laatste twee groepen gaat deze Cobus.Cobus gunt de politieagenten het allerbeste. Van mij mogen ze staken zoveel als ze willen, ook al gaat dit ten koste van het voetbal en zorgde de stakende agent ervoor dat Ajax niet het zwalkende PSV trof onder leiding van Jan Wouters, maar het sterke PSV van Sef Vergoossen Het verschil hebben wij afgelopen woensdag zelf kunnen zien; Ajax verloor kansloos met 0-2 van die boeren uit Eindhoven. Ik vind het allemaal prima.

Zorgelijker wordt het als de stakende agent zich ineens van zijn of haar goede kant wil laten zien en besluit bejaarden en gehandicapten te gaan verzorgen in plaats van boeven te gaan vangen; dan schrikt Cobus. Dit komt vooral omdat ik een aantal jaren geleden een hele slechte ervaring had met een geflipte politieagent bij Fokus. Dat de sollicitatieprocedure bij Fokus nog wel eens te wensen overlaat bleek wel uit de komst van De Geflipte Agent bij ons project in Amstelveen. De Geflipte Agent had het helemaal gehad bij de politie en was het harde wereldje vol macho’s zat en besloot dat hij eens iets heel anders moest gaan doen en dus dacht hij: laat ik het eens over een hele andere boeg gooien; ik ga in de zorg werken met gehandicapten en zo kwam hij bij Fokus terecht.

De Geflipte Agent had tijdens zijn sollicitatiegesprek laten weten dat hij graag eens met mensen wilde werken. Mensen die dat zeggen zijn heel eng en absoluut niet geschikt voor dit werk. Dit weet Cobus al jaren, helaas was de sollicitatiecommissie van Fokus hiervan niet op de hoogte en dus werd De Geflipte Agent aangenomen tot grote schrik van de bewoners en niet veel later ook van het personeel van Fokus.De Geflipte Agent bleek al snel een wandelde -adl-ramp. De man had geen enkel gevoel voor dit werk en was gewoon een gevaar aan mijn bed. Het ergste van dit alles was nog dat De Geflipte Agent hier zelf heel anders over dacht. Hij vond zichzelf geweldig en na drie dagen begon hij heel Fokus-Amstelveen te reorganiseren. Hij weigerde naar bepaalde bewoners te gaan omdat hij die niet leuk vond of omdat hij hen te zwaar vond om te verzorgen. Al snel was het hele project doorgedraaid van deze Geflipte Agent en hoopte iedereen maar dat de locatiemanager dit ook zou vinden, zodat deze Geflipte Agent zo snel mogelijk zou worden ontslagen. Helaas dacht de locatiemanager hier anders over en onder het mom van “geef hem nog een kans”, bleef De Geflipte Agent in dienst. Het wachten was nu op de eerste zwaar gewonde bewoner, die door de onhandige adl manoeuvres van De Geflipte Agent, uit de tillift zou vallen of uit de douchestoel zou worden gekieperd. Gelukkig had ik weinig last van De Geflipte Agent, hij had zich helemaal gestort op de zorg van mijn overbuurvrouw, die ineens en ongewenst, een persoonlijke Fokus assistent leek te hebben. Zodra zij opriep wist De Geflipte Agent niet hoe snel hij naar haar heen moest rennen, terwijl er nog andere bewoners in de wacht zaten. Eén keer had Cobus een goed gesprek met De Geflipte Agent. Hij hielp mij met mijn lunch en ineens begon hij over mijn leven buiten Fokus. Volgens hem kreeg ik een groot bedrag om onder begeleiding activiteiten buitenshuis te organiseren en hij vond zichzelf wel de aangewezen persoon om zoiets met mij te gaan doen. Hij dacht aan een bezoek aan een wedstrijd van Ajax, een bioscoopje pakken of gezellig samen de stad in.

Vol verbazing keek ik De Geflipte Agent, die zelfs moeite had om mijn brood in behoorlijke stukjes te snijden, aan. Ik had geen idee hoe De Geflipte Agent hier bij kwam: ten eerste had ik helemaal geen budget voor dit soort activiteiten en ten tweede heb ik vrienden en familie genoeg om leuke dingen mee te doen. De Geflipte Agent vond mij meteen veel minder leuk en nadat hij mijn lunch naar binnen had gepropt vertrok hij snel. Het was de laatste keer dat ik De Geflipte Agent sprak. Een aantal dagen later ging de wave door het project. De locatiemanager bleek de fratsen van De Geflipte Agent ook zat en had hem op staande voet ontslagen. De opluchting onder de bewoners en het Fokus-personeel was groot. Veel mensen denken daar misschien anders over, maar met mensen werken is echt een vak.

En De Geflipte Agent? Het zou mij niets verbazen als hij in de zorgsector werkzaam is gebleven en wel als Clinic Clown. Deze mislukte Bassies schijnen kinderen in het ziekenhuis de stuipen op het lijf te jagen met hun enge rode neus en flauwe grappen. Cobus heeft altijd al een hekel gehad aan clowns. Gelukkig bestond in mijn jeugd de Clinic Clown nog niet. Ik moet er niet aan denken dat mijn verblijf in het ziekenhuis, terwijl ik weerloos in mijn bed aan mijn tractie lag, werd opgevrolijkt door deze enge mannen of vrouwen. Ik had het waarschijnlijk niet overleefd. Vorige week is in het VUMC een speciale Kinderstad geopend voor zieke patientjes. Nu maar hopen dat Kinderstad verboden gebied is voor de Clinic Clowns. Wordt vervolgd…