Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/cobusinzijnfokus.nl/public_html/wp-content/themes/Divi 2/functions.php on line 5806

Het Europees Kampioenschap zit er weer op. Helaas bleek het Nederlands elftal niet in staat om twee weken scherp te blijven en dus volgde er na drie schitterende overwinningen in de poulefase een onthutsende nederlaag tegen het Rusland van Guus Hiddink en konden de oranjespullen, die bijna twee weken het Cobus-Villa-Hup-Holland-House sierden en voor een onvergetelijke sfeer hadden gezorgd, weer voor twee jaar de kast in, in afwachting van het volgende grote voetbaltoernooi.

Hoewel het EK voor Cobus teleurstellend is verlopen heb ik toch genoten van dit toernooi, dat met Spanje uiteindelijk de terechte winnaar kreeg en Cobus 180 euro opleverde, omdat ik de voetbalpoule won.

Gelukkig is het EK niet het enige sportieve hoogtepunt van dit jaar. Inmiddels is de Tour de France al weer in volle gang en gaan de Olympische Spelen in Beijing over een maand van start.  Ikzelf ben dolgelukkig met al deze sportieve hoogtepunten, aangezien deze voor de nodige afleiding zorgen, nu ik nog steeds op bed lig.

Bijna een jaar geleden lag ik voor de eerste keer op de operatietafel in het AMC om de wond om mijn rechterbil operatief te laten dichten. Na deze operatie was de inschatting van de artsen dat ik eind september weer voorzichtig en eind oktober weer hele dagen op mocht zitten. Inmiddels ben ik drie operaties en meer dan een jaar verplichte bedrust verder en lijkt er eindelijk licht aan het eind van de tunnel te komen.

Zoals jullie kunnen zien ligt Cobus op koers. Nee, niet in de Tour de France, al doet de banner van mijn website anders vermoeden, maar op zitkoers. Afgelopen vrijdag heeft de plastisch chirurg eindelijk het licht op groen gezet en mij toestemming gegeven om voorzichtig weer te gaan mobiliseren. Hoewel de wond op mijn stuit nog niet helemaal dicht is vond ook mijn Plast Met De Gouden Handjes dat langer liggen niet verantwoord was voor mijn geestelijke gesteldheid en dus mag ik weer zitten in de rolstoel, mits deze in mijn rugleuning drukvrij wordt gemaakt. Dit betekent dat er een gat in de rugleuning moet worden gezaagd zodat mijn stuit tijdens het zitten geheel vrij komt en ik dus nergens druk heb op mijn decubiteswond. Mijn lot ligt op dit moment in handen van het zitteam van het Revalidatie Centrum Amsterdam (RCA), die deze aanpassing voor mij moeten gaan regelen, zodat ik onder begeleiding van dit team weer veilig kan gaan zitten.

Aan meer dan een jaar liggen lijkt nu eindelijk een eind te komen en dat is natuurlijk een heerlijke gedachte. Helemaal nu de zomer is aangebroken en ik toch echt hoop nog een paar zonuurtjes mee te pikken dit jaar. Nu maar hopen op een mooie Hollandse zomer, want een lekkere vakantie naar Spanje lijkt er met deze decubiteswond nog even niet in te zitten. Dat is helemaal niet erg, hele dagen zitten is op dit moment veel belangrijker. Toch heeft een voorgenomen vakantie van Cobus, een groot deel van de Algemeen Dagblad lezers, vorig jaar ernstig beziggehouden.

Wat was er precies aan de hand? De Minister van Volksgezondheid Klink wilde de AWBZ regeling in het buitenland afschaffen. Deze regeling hield in dat ik geen adl-zorg in het buitenland meer zou kunnen krijgen, wat zou betekenen dat ik niet meer zo makkelijk op vakantie zou kunnen. Waarom minister Klink deze AWBZ zorg in het buitenland wilde afschaffen was onduidelijk, aangezien mijn zorg bij Fokus tijdens mijn vakantie niet wordt doorbetaald door het zorgkantoor, en dus zouden mijn gebruikelijke zorguren nu niet aan Fokus worden betaald, maar aan de verpleegpost in Spanje, die tijdens mijn vakantie mij adl-assistentie zou verlenen. Kortom; eigenlijk wordt mijn zorg gewoon doorbetaald alleen nu niet aan Fokus, maar aan een zorginstantie in Spanje. Hierdoor zouden een heleboel gehandicapten in de problemen komen en dus besloot het AD  om onder de kop: Door Klink nooit meer op vakantie, op een zaterdag in juni er een artikeltje over schrijven, met onder andere Cobus in de hoofdrol.
Nu, dat heb ik geweten. De gemiddelde AD-lezer is schijnbaar nog niet helemaal gewend aan gehandicapte vakantiegangers. Dit bleek tenminste uit de reactie die het artikel opriep bij lezers op de internetsite van deze krant. Plotseling was ik de hoofdrolspeler in een discussie via het internetforum met de vraag: “Waarom mensen met een handicap zo nodig op vakantie zouden moeten”.  Voordat ik het wist was ik het meest besproken onderwerp van die ochtend. Echt alles werd erbij gehaald, zowel door de voor- als tegenstanders, die elkaar via de e-mail zo fel bestookten dat ze de kern van het artikel compleet uit het oog verloren.

De leukste of ergste reactie kwam toch wel van een lezer die vond dat Cobus eens wat minder moest eten, (mijn welvaartshoofd met onderkinnen was bij het artikel geplaatst) waardoor ik meer geld zou overhouden om op vakantie te gaan. Gelukkig werd deze reactie meteen gepareerd door een lezer die wel wist hoe het zat: mensen met een handicap gebruiken vaak medicijnen en daar word je nu eenmaal dik van en mijn dikke kop kwam dus niet van de vette hamburgers maar van de prednison.
Verder vonden de lezers het de schuld van de Turken en Marokkanen dat Klink moest bezuinigen en vroegen zij zich tevens af waarom iemand met een handicap als ‘vermeende’ steuntrekker zo nodig op vakantie moest. Verder vonden veel lezers het onzin dat ik naar het buitenland op vakantie ging en dat al helemaal van hun geld. Veel lezers bleken niet echt goed te kunnen lezen. Ik betaal mijn vakantie natuurlijk gewoon zelf. Het gaat hier alleen om de vergoeding voor mijn verzorging.
Gelukkig reageerden ook heel veel lezers positief en zij wensten Cobus een goede en lekkere vakantie, die ik natuurlijk echt had verdiend omdat het volgens deze lezers echt geen pretje was om de hele dag in een rolstoel te zitten. “Heeft die jongen ook een verzetje.”

Uiteindelijk zorgde mijn decubitusplek ervoor dat ik helemaal niet naar Spanje ben gegaan. In plaats van te genieten van de Spaanse zon aan de Costa Brava, lag ik in het AMC à 1000 euro per nacht, ook betaald door de AWBZ. Het is maar goed dat sommige lezers van het AD dat niet hebben geweten.

Wordt vervolgd…

PS. Mochten jullie alle reacties willen lezen, kijk dan op:

http://www.ad.nl/binnenland/article1397291.ece