Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/cobusinzijnfokus.nl/public_html/wp-content/themes/Divi 2/functions.php on line 5806

cobus in zijn fokus

Nu de kruitdampen boven de Arena weer een beetje zijn verdamt en JC en Don Marco in de Arena zijn neergedaald, kijkt Cobus terug naar de gebeurtenissen van de afgelopen week. Dinsdag kwam Johan laat  in de middag thuis in zijn appartement aan het Vondelpark in Amsterdam-Zuid  Zijn vrouw Danny had al een Spaanse Rioja ingeschonken en heerlijke Spaanse tapas voor Johan gemaakt. Terwijl Johan genoot van de Spaanse lekkernij keek hij naar het sportjournaal waar natuurlijk het rapport Coronel weer uitgebreid werd besproken. Vanavond zou de ledenraad van Ajax bij elkaar komen om het rapport te bespreken en een motie van wantrouwen in te dienen tegen het bestuur en vooral tegen John Jaakke, die met zijn mediumgedraai van die dag ervoor, zijn positie er niet sterker op had gemaakt. 
Opnieuw keek Johan vol afschuw naar gebeurtenissen rond zijn club. Al tien jaar klooide Ajax maar wat aan en werden er amper nog prijzen gewonnen, terwijl de oplossing zo simpel is. Maar ja, “je gaat het pas zien als je het door hebt” en zolang ze deze tegeltjeswijsheid bij Ajax maar niet willen begrijpen wordt het nooit meer wat met zijn club. Ineens vond Johan het genoeg. Zonder erbij na te denken stond hij op, pakte zijn leren jas, zei tegen Danny: “ik ga een stukje rijden”,  en reed zijn Audi 80 richting De Arena. 
Onderweg belde hij Studio Sport om te melden dat hij onderweg was naar de ledenraad, zodat Nederland en Danny, via de televisie kon zien dat hij eraan kwam. Bij de slagbomen aangekomen had inderdaad de hele Nederlandse pers zich verzameld. Johan reageerde quasi geïrriteerd op de cameraploegen en nadat hij zich had aangemeld bij de parkeersteward van De Arena, reed hij snel het vipdek van het stadion op.

In de Rinus Michels zaal, waar de ledenraad zich had verzameld, zat de sfeer er goed in. De hapjes van cateringbedrijf Martinair smaakten heerlijk en net toen voorzitter Jaakke het woord wilde nemen om de avond te openen, ging de deur achter in de zaal open. Het felle licht van de gang ontnam de ledenraad in eerste instantie het zicht en dus zag niemand van de raad dat De Verlosser terug was gekeerd op aarde. Eindelijk had hij zijn berg in Barcelona verlaten en dus wist iedereen meteen dat dit wel eens een memorabele avond zou kunnen worden, John Jaakke voorop, die schrok zo van het silhouet in de deuropening, die hij langzaam in JC zag veranderen, dat hij meteen zijn ontslag aanbood. De ledenraad viel meteen in katzwijm toen ook zij JC herkenden. Johan kreeg meteen de beste plaats aangeboden, naast John Jaakke, aan de lange vergadertafel. Er werden toastjes kaviaar voor hem gehaald en hij kreeg een duur glas champagne. Verlegen liet Johan het allemaal over zich heen komen. Johan is nu eenmaal gewoon gebleven en dat wil hij graag zo houden. Nadat het rumoer was gestopt en de rust was weergekeerd, kreeg Johan eindelijk het woord. Voordat hij begon aan zijn visie over de huidige situatie van Ajax, moest hem eerst iets anders van het hart; hoe was het mogelijk dat een voetbalclub vergaderde op de avond dat er vier Champions League wedstrijden werden gespeeld. Johan vond dit onbegrijpelijk. Hierna begon Johan aan een betoog van meer dan twee uur waar geen van de leden ook maar iets van begreep, maar daar lieten zij natuurlijk niets van merken. Compleet onder de indruk van de onverwachte terugkeer van JC zaten alle leden vol aanbidding te luisteren naar Johan.Ondertussen was de terugkeer van JC doorgedrongen tot de gehele pers in Nederland. Iedere journaal en actualiteiten rubriek opende met de terugkeer van Johan. Ineens leek Peter R. de Vries er niet meer toe te doen en was het alleen maar JC die de klok sloeg in het nieuws.  Tot diep in de nacht moest de pers wachten op witte rook uit De Arena. Tegen half één kwamen de eerste duren auto’s van het vipdek naar de slagbomen gereden. Niemand wilde commentaar geven, tot voorzitter Jaakke verscheen. Achter het soepel zakkende autoraam kwam het lijkbleke gezicht van de voorzitter van Ajax tevoorschijn, alsof hij de plotselinge verschijning van JC nog niet helemaal had verwerkt. Nee, hij wilde niet reageren op de vergadering, alleen dat hij Johan nog nooit op een ledenvergadering had gezien en dat was wel even schrikken geblazen voor onze voorzitter.

Uiteindelijk werd het lange wachten beloond. De voorzitter van de ledenraad Van Eijden legde een korte verklaring af, waarin hij bekend maakte dat JC had toegezegd dat hij het technisch beleid van Ajax onder de loep zou gaan nemen en de komende jaren voor dit beleid verantwoordelijk zou zijn.

Vanaf het moment dat dit nieuws op teletekst verscheen ging bij iedereen met een Ajax hart de remmen los. Op de website van de supporters werd JC binnengehaald als een God. Ineens leken alle problemen opgelost. Johan terug bij Ajax: tien jaar wanbeleid was in één keer vergeten. Net als het zeer kritische rapport van de commissie Coronel, daar hoorde je niemand meer over bij Ajax. Ook in de media rolden de voor en tegenstanders van Johan over elkaar. Het pro Cruijff kamp onder leiding van Johan Derksen en Frits Barend  namen het in bijna ieder programma op tegen het sceptische Cruijff kamp, onder leiding van Hugo Borst en Henk Spaan. Het leverde  hele mooie televisie op zonder dat iemand wist wat De Verlosser nu precies ging doen bij Ajax.Dit kregen wij op woensdagavond van Johan zelf te horen tijdens zijn vaste Champions League avond met Jack van Gelder. Johan was die avond briljant. Onnavolgbaar en zonder ook maar iets los te laten over wat hij nu precies ging doen vloog hij langs de weinig kritische vragen van vriend Jack. Cruijff sprak over commissies, NV’S, het rapport Coronel “wie hij niet gelezen had” en de juiste mannetjes op de juiste plaats zetten en als dat was gebeurd, dan was zijn werk gedaan. Cruijff gaat geen echte functie bekleden; hij wordt geen voorzitter, technisch directeur of trainer. Kortom na twintig minuten Cruijffiaanse uitleg wisten wij nog niets. Natuurlijk kreeg de ledenraad van Ajax er van Johan nog even venijnig van langs. Op de vraag van Jack waarom Johan juist nu naar de ledenvergadering was gegaan reageerde Johan op zijn scherpst:  terwijl hij recht de camera in keek deelde Johan de ledenraad de definitieve knock-out toe: “ze hebben mij zo vaak misbruikt, dat ik dacht laat ik ze eens een keer verrassen” sprak de meester zonder ook maar iets van emotie te tonen. Zo, die kan zo op een tegeltje, dacht Cobus.  Gejuich klonk op uit de huiskamers; JC is terug, met alles erop en eraan. Dus het wordt of een groot succes, met geweldig voetbal, met veel spelers uit de eigen Ajax jeugd en hij maakt van Don Marco een supercoach of het wordt helemaal niets. Johan gaat weer tegen teveel heilige huisjes aanschoppen binnen Ajax, krijgt hierdoor knetterende ruzie en vertrekt met slaande deuren. Als dat gebeurt, is Ajax definitief verloren en krijgen wij de komende tijd hetzelfde geploeter te zien in De Arena als de afgelopen jaren.Cobus gaat het zelf even rustig uitzoeken. Aanstaande woensdag word ik opgenomen in het AMC. (Ja, elk nadeel heb zijn voordeel.)  Ik heb een kamer gevraag met uitzicht op De Arena, kan ik in de gaten houden hoe vaak Hij neerdaalt in De Arena en wat de werktijden zijn van onze Verlosser, die trouwens op vakantie schijnt te zijn. Wordt vervolgd…